Mill Creek Nature Center

Mill Creek Nature Center

Academic Studio

Design Achievement Award: Third Place: Third Year Professional Program, Spring 2009

Design Honor Award for “innovative concept, systematic process, and strong design solution”

Exhibited in AIA South Atlantic Regional Convention: Greenville, SC

Published in Polychrome Fall 2008

As my first building design project within the professional program at SPSU, I was tasked to design a headquarters for the Georgia Wildlife Federation, considering issues of ADA, sustainability, structural system, and the engagement with nature. The site of Millcreek Nature Center became the dilemma; how to manage a site juxtaposed between an infringing large commercial development [Mall of Georgia] and interstate, with an already established wildlife sanctuary.

My approach to the project became an interaction with the landscape; burrowing into the hill while also allowing the building to extend towards the horizon, thus preserving the landscape beneath.  The building’s extension is a gesture of sustainability, designed for optimum solar shading, water retention, and the ability to become open-air to utilize cross ventilation.  ADA accessibility to the trail head is provided by a tunnel beneath the extension so as to leave the hill untouched.