top of page

Empire Residence

Project Description:

Project Type: New Construction

Location: Boulder, CO

Project Size: 5,108 SF

Design Team

Architect: J Creative

Interior Designer: 3zero3

Contractor

West Boulder Development

Visualizations

Drawings and Renderings by J Creative

Design Narrative:

This project was a New Single Family Residence located in the Boulder ​Foothills.

As a Wildfire Rebuild, the goal of this home was to be smaller (than previous), open floor plan, and maximizing the spaces for entertaining.  In total, this home has 4 Bedrooms, 4 Baths, 2 Half Baths (one for outdoor use), Office, and all the best in Kitchen and Laundry amenities.

 

The Main Level is divided into a few parts; the 4-Car garage, the Primary Suite, the Great Room and Butlers, and the North bedroom wing.  Under the North bedroom wing is the Lower Level, comprised of a Guest Suite and Activity Space.  The North wing also can be "closed off" should there be no guests/children.

The backside of the home has a clear view of the Flatirons, and as it's on a hill wind and solar were a design consideration.  Pitched roofs help with the wind,  transom windows providing natural light, and a steel pergola which will eventually hold shade sails.  The courtyard space for the new pool (not shown) has multiple functions; entertaining area, dining area; and bbq grilling area.

The house was designed following a specific HERS rating, and comes equipped with gypcrete-radiant floors, HRV ventilation system, Central Air Conditioning, Radon, and Solar PV for offsetting.  All of the systems (including pool equipment) are conveniently located in the massive crawl space.

INTERIOR RENDERINGS

FLOOR PLANS